Úgy is bejöhet valaki, hogy be van állva

2018-08-22 by Gyulai Bence

Van egy alapítvány, ami nemcsak a kábítószerfüggők leszoktatásával foglalkozik, hanem az alkalmi szerhasználóknál beütő mellékhatások elmulasztását is segítik: ők a Tiszta Jövőért Alapítvány. Létezik egy szolgáltatásuk, ami különböző bulikba kitelepülve segít például az olyan alkalmi szerhasználóknak, akik a féktelen szórakozás hevében annyi drogot juttattak a szervezetükbe, hogy rosszul lettek, esetleg bad tripben volt részük. Ilyenkor az alapítvány emberei szőlőcukrot, vizet és lelki támaszt nyújtva segítenek a szerhasználónak: ez a party service, ami mellett több ellátást is biztosít a Tiszta Jövőért Alapítvány. Arra is van megoldásuk, ha valaki anonim módon akar foglalkozni az őt érintő függőséggel. A serdülő korosztályt súlyosan érintő dizájnernerdrogok elterjedésével is foglalkoznak, így felépítettek egy erre specializálódó drogambulanciát.

De mikor és miért csúszik át az alkalmi kóstolgatás függőségbe? Hogyan vehetem észre saját magamon, ha már túlzásba viszem a partizást? Milyen jelek alapján vehetem észre ugyanezt olyan, hozzám közel álló személyeken, akiket esetleg a szenvedélybetegség fenyeget? És ami a legfontosabb: mit tegyek, ha ezeket a jeleket tapasztalom? Nyíri Noémivel, a Tiszta Jövőért Alapítvány szakmai vezetőjével beszélgettünk.

Az alapítványhoz fordulóknál nem feltétlenül a leszoktatás a cél, de mit tudtok ajánlani annak a szerhasználónak, aki érzi, hogy lassan függővé válik, de nem akar elvonóra menni?

Létezik nálunk egy alacsony küszöbű ellátás, ami azt jelenti, hogy viszonylag kevés elvárást támasztunk a klienseinkkel szemben, szolgáltatásaink könnyen hozzáférhetőek bárki számára. Ez egy anonim szolgáltatás, nem kell megadniuk a nevüket, személyes adataikat, legfeljebb csak egy kódot-becenevet. Azt sem várjuk el a hozzánk fordulóktól, hogy szermentesek legyenek, nem követelmény az absztinencia sem, akár még úgy is bejöhet valaki az alacsony küszöbű programba, hogy éppen be van állva, és csak kér egy pohár vizet, leül, megpihen, aztán ha jobban van, továbbmegy.

A party service szolgálat egy-egy buliba települ ki, hogy ott azonnal és helyben segítsen a partizóknak. Hogyan működik ez kicsit pontosabban?

A party service szolgáltatás a nemzetközi gyakorlatban már régóta létezik, ami alapvetően az elektronikus zenei szcénához kapcsolódóan jött létre. Olyan partikban indokolt ez a típusú szolgáltatás, ahol a zene jellegéből adódóan vélhetően nagy arányú a szerhasználat. Ez nem egy elrettentő, lebeszélő típusú szolgáltatás, hanem azokat a szerhasználókat célozza meg, akik esetleg nem akarják letenni az adott drogot, illetve azokat, akik csak rekreációsan, partikon használnak valamilyen szert, de egyébként nincs semmi gond az életükkel, mert dolgoznak vagy tanulnak, van családjuk. Őket segíti a party service abban, hogy a szerhasználatból ne legyen baj, lehetőleg ne legyen káros következménye: kapnak vizet, szőlőcukrot, sós ropit, ásványi anyagokat, akár óvszert és füldugót is. Az ártalomcsökkentő eszközökön túl a szolgáltatás fontos része a pszichés segítségnyújtás pl. bad tripek kezelése vagy kisebb elsősegély-nyújtás. Itthon nem jellemző, de külföldön szintén a party service része lehet ezen kívül, hogy minilaborok tabletta- vagy porbevizsgálást is végeznek. Egy buliba kitelepült party service milyen konkrét esetekben nyújt segítséget? Milyen problémák szoktak felmerülni ott helyben? Van olyan, hogy valaki az általa használt szertől szorongani vagy pánikolni kezd, illetve a szerek keverése olyan rosszulléthez is vezethet, ami többórás ápolást vagy támogatást kíván meg. Az is előfordulhat, hogy elveszíti valaki a kapcsolatot a külvilággal, koordinációs zavarai lesznek, nem lehet vele kommunikálni, hány, elájul stb. – ilyenkor egy-két órát ott vagyunk vele, figyeljük, hogy milyen állapotban van. A szőlőcukor és víz kombó fél óra alatt talpra tud állítani embereket, akik közepesen rosszul vannak, a súlyosabbakra több időt kell szánni. Előfordul azonban például a szerotonin-szindróma, amikor a testhőmérséklet akár 40-42 fokig is felmehet – ez nem gyakori, azonban életet veszélyeztető állapot, ilyenkor azonnal mentőt kell hívni.

Az interjú folytatása velvet-en olvasható.

VisszaVissza

#fataldrop
Osztod a Fatal Drop-ot?
Küldj be egy saját Fatal Drop mixet, vagy csak hallgasd, oszd meg a többiek mixeit és akár az egész oldalt!